....
liptrade logo2

SpaceX излезе на печалба благодарение на инвестициите от Google и договор с NASA

Докато инвеститорите си задават въпроса, кога най-после Tesla ще започне да генерира печалба (и дивиденти), друга голяма компания на Илън Мъск – SpaceX, излезе на печалба. Пълното име на компанията еSpace Exploration Technologies, която в началото на седмицатасключи мащабен договор с NASA в размер на 4,2 милиарда американски долара. Според договора, SpaceX трябва да транспортира астронавти и полезен товар към МКС.

 

Компанията има и друго перспективно направление -платено извеждане на спътници в орбита. Да си припомним, че през месец януари тази година Google и Fidelity Investments вложиха около един милиард щатски долара в SpaceX. За тези пари инвеститорите получиха 10% от акциите на SpaceX, което означава, че тази компания на Илън Мъск струва $50 милиарда. Според представители на компанията, SpaceX вече генерира печалба, но не уточниха колко точно.
През 2015 година SpaceX трябва да изведе в орбита 16 спътника, като това е най-голямата поръчка в 13-годишната история на компанията.
Мъск е привърженик на идеята за многократно използване на ракетите, понеже по този начин себестойността на извеждането на спътник в орбита рязко намалява. В това има смисъл, защото при изстрелването на ракетата се използва гориво за около 200-300 хиляди американски долара, а самата ракета струва $60 милиона.Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »