....
liptrade logo2

ThorCon: иновационна атомна електростанция с разтопена сол

ThorCon е атомен реактор, който работи с разтопена сол, а горивото за него има вид на течност. Авторите на този уникален проект считат, че това е най-безопасният и надежден източник на енергия.

 
 

Ядрената инсталация се инсталира на 30 метра под земята. Между резервоарите за гориво и повърхността се поставят четири непроницаеми за газ бариери, три от които на дълбочина около 25 метра. За разлика от почти всички известни атомни реактори ThorCon работи при налягане, което е на практика равно на атмосферното. При разкъсване на основния кръг няма разсейване на енергия, а пролятото гориво просто изтича в специален резервоар под реактора, където се охлажда по естествен начин.

Най-проблемните продукти от ядрените реакции – стронций-90 и цезий-137 са химически свързани със солта и заедно с нея изтичат в същия резервоар под реактора.

Ако стане прегряване, то ThorCon автоматично се изключва, горивото от основния кръг самостоятелно изтича в резервоарите, а топлината от реакцията се поглъща по естествен и пасивен начин. Не е необходима намесата на оператор и дори процесът е проектиран по такъв начин, че операторът по никакъв начин не може да попречи на изтичането на горивото и охлаждането, като по този начин се осъществява „защита от глупаци“.

Какъв е химическият състав на солта не е известно, а създателите на ThorCon подчертават, че не се използват никакви експериментални и нови технологии, а всичко вече е отдавна изучено.

Вече е създаден успешен работещ прототип на ThorCon. Пресмятанията показват, че построяването на 250 MWe централа може да стане за четири години – 1 година за разкопаване, останалото за строеж. Необходима е площ от 4 хектара. Получената електрическа енергия ще струва 3-5 цента за 1 KWh.

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »