....
liptrade logo2

Фалшив сайт бе използван за манипулиране акциите на Twitter

Акциите на Twitter подскочиха с над 8% след като на пазара се появи фалшива информация за закупуване на тази социална мрежа при цена $31 милиарда американски долара.Фалшивата новина се появи в сайта bloomberg.market, дизайнът на който е копиран от сайта на авторитетната агенция Bloomberg News. Копиран е не само външния вид на уеб-сайта, но и стиловете и разположението на текста и изображенията, както и стилистиката на текста.

Сегашната пазарна капитализация на Twitter, тоест пазарна цена на всички акции на компанията, е в рамките на $25 милиарда щатски долара. Естествено, пазарът рязко реагира и се опита да постигне равновесие в светлината на новото предложение в размер на $31 милиарда.

Самият сайт е доста примитивно копие, а в текста дори е объркана фамилията на бившия изпълнителен директор – Dick Costello вместо Dick Costolo.

Мошениците правилно са предвидили развоя на събитията. В наши дни, почти всички търгове се осъществяват от мощни компютри и изключително бързи софтуерни роботи. Те непрекъснато анализират социалните мрежи и деловите средства за масова информация, за да могат навреме да реагират на прекалено честото споменаване на някоя компания. В този случай, „вирусният“ слух се е задействал през социалните мрежи чрез препратка към Bloomberg News и най-вероятно търговските ботове са реагирали автоматично.

Домейнът bloomberg.market е анонимно регистриран в Панама преди четири дни.

Някой успя да направи големи пари, благодарение на простичък, самостоятелно изграден уеб-сайт. Предварителната информация за промяна в цената на акциите дори и с 8%, позволява удвояването и утрояването на направените инвестиции. Тези сделки не подлежат на отмяна и спечелените по този начин пари могат да се използват за законни инвестиции.

Bloomberg News подаде жалба в Комисията по ценни книжаи мошениците навярно съвсем скоро ще бъдат открити.Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »