....
liptrade logo2

Каталог с безплатни USB VID/PID идентификатори за open source програми

Всяко включено към компютърната система USB устройство се идентифицира чрез комбинацията от VID и PID кодове. В тази двойка VID е 16-битов идентификатор на производителя (Vendor ID), а PID е 16-битов идентификатор на продукта (Product ID). Компютърните устройства използват тази комбинация, за да намерят необходимите драйвери за съответното USB-устройство, като за коректната работа на хардуера са необходими уникални комбинации VID/PID, за да не става объркване с драйверите.

Дотук добре, нокаталогът с тези идентификатори се управлява от организацията USB Implementers Forum, Inc. (usb.org/) и има само два начина за получаване на VID: чрез членство в USB.org, за което се плащат годишни вноски или чрез закупуване на VID-идентификатор на цена $5000. След това, всеки собственик на VID може да разпределя PID-идентификаторите както пожелае.
Мнозина се запитаха, как следва да постъпят създателите на некомерсиални Open Source проекти, които не могат да заплатят членството или тази доста солидна сума.Специално за подобни случаи бе стартирана услугатаPID.codes(pid.codes/) – база данни с безплатни PID-кодове за всички желаещи.

Като базов VID се използва идентификатора0x1209на компания, която е регистрирала този код, още преди да се променят правилата, забраняващи даването на PID на трети лица. Тази компания вече не се занимава с подобна дейност и целият 16-битов диапазон от значения могат да се използват от всички.Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »