....
liptrade logo2

WikiGalaxy: галактика, показваща статиите от Уикипедия

Нещо подобно на Окото на Саурон се получава от рендирането на статиите от Уикипедия и връзките между тях в програмния прозорец на браузъра. Звездните клъстъри са тематично свързаните статии и препратките към тях. Проектът се нарича WikiGalaxy и е създаден от френския студент Оуен Корнък (Owen Cornec).
При кликването върху звезда се отваря съответната статия, както и връзките с други статии. В специален „режим на полет“ (fly-mode) става навигацията от една звезда към друга, което става при поредния избор на звезда. В горния ляв ъгъл на екрана се намира редът на търсачката. Сегашната версия на WikiGalaxy съдържа само 100,000 звезди-статии, но студентът обещава да добави съвсем скоро още материал.

Интерфейсът е създаден с помощта на WebGL и може да бъде стартиран в Firefox и Chrome, но при много компютърни системи ще работи бавно. Почти всички са на мнение, че това е един много красив проект.
Графиката е построена чрез запитвания в Wikipedia от скрипт, написан на Python, а визуализацията е осъществена чрез Gephi. Голяма част от изобразяваната информация динамично се обновява чрез Wikipedia API запитвания.
В близкото бъдеще Оуън Корнък възнамерява да прекомпилира тази програма за триизмерната виртуална реалност на Oculus Rift.

Вижте повече:

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »