....
images_Novini_liptrade_logo2

Американски съд принуди заподозрян да даде достъп до своите шифровани данни чрез пръстов отпечатък

 Американското законодателство все по-често се сблъсква с трудности при разшифроването на информация, свързана с криминални дела. Това е информация, която е записана в шифрован вид в мобилното устройство и може да бъде отключена чрез персонален код или чрез скенера за пръстови отпечатъци. Интересно е това, че в САЩ не е възможно да се застави заподозряния да въведе

паролата за достъп, понеже по този начин той ще даде уличаваща информация за себе си, което е забранено от Петата поправка на американската Конституция, която не позволява даване на свидетелски показания срещу себе си.
Въпреки това, в края на миналата седмица съдията Стивън Фуци (Steven Fucci) от щат Виржиния даде законно право на изпълнителните органи да заставят заподозряния да предостави достъп до своето мобилно устройство чрез пръстовите си отпечатъци. Понеже делото е разгледано в окръжен съд, това не може да се счита за пълноценен прецедент, но прокуратурата може да се базира на него в някои случаи.

Съдията се е базирал на същия закон, който разрешава събирането и вземането на ДНК проби за анализ, както и извършването на графологична експертиза на почерка. Тези процедури, заедно с вземането на пръстови отпечатъци са разрешени от американското законодателство, но не е възможно да се застави някой да въведе код от цифри или жестове по сензорния екран, понеже това противоречи на Петата поправка.

Вижте повече: 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »