....
LIP Trade Ltd

КАКВО Е WINDOWS 365?

Какво е Windows 365?

Windows 365 на Microsoft е облачна услуга. Тя предлага отдалечен достъп до виртуален Windows десктоп чрез интернет браузер. Тази облачна услуга на Microsoft e на абонаментен принцип.

Вие достъпвате отдалеченo PC, което е виртуална десктоп система. Вие може да инсталирате какъвто и да е софтуер на това PC и ще можете да го ползвате + цялата Windows OS (с всичките й приложения) функционлност отдалечено.

Десктоп състоянието е на “моментния принцип” (instant on). Това значи, че в каквото състояние сте оставили отдалеченото PC (отворени програми), в такова състояние ще го намерите, когато се закачите отново чрез браузера. Тази услуга е направена на базата на Azure Virtual Desktop и работи на Azure (това е облачната услуга на Microsoft). Това всъщност е отговора с/у Amazon Web Services (AWS) или Google Cloud Platform (GCP). Това с други думи е вид „тънък клиент“ – Microsoft поддържа Windows на своята платформа, а фирмите плащат абонамент, за да могат техните служители да имат достъп до своите виртуални Windows компютри чрез тази платформа и да могат да ползват всички Microsoft приложения.

Кои устройства могат да достъпват Windows 365?

Всичко, от което имате нужда е да имате устройство, което да поддържа някакъв съвременен браузер. Също така може да го достъпите с приложението Remote Desktop на Microsoft, което се ползва на доста места. Или с други думи облачната услуга ще работи на PC, Mac, смарт телефони, таблети, линукс, Chromebooks и тн. На повечето използвани браузери като Chrome, Edge, Mozilla Firefox, Apple Safari.

За кой е подходящ Windows 365?

Още при пускането си Windows 365 e насочен към бизнеса, а не към отделните потребители. Фирми от всякакъв мащаб могат да го ползват. Независимо дали фирмата се състои от 1 служител или хиляди, просто се регистрирате, плащате абонамента и го ползвате.

Според Microsoft може да се създават чрез тази платформа виртуални PC-та, да се настройват за няколко минути и да се дава достъп на служители. Целият процес по настройката става само за няколко минути. Може да се създава стандартизиран десктоп за служителите (при големи компании), който да се достъпва от всякакъв хардуер. Това улеснява фирмите да осигуряват на своите служители достъп до Windows виртуален компютър, които могат да го достъпват дори с личните се устройства от вкъщи без да е задължително те да са с Windows OS.

Фирмите могат да създават и управляват тези облачни PC-та чрез Microsoft Endpoint Manager.

Има ли потребителска версия за Windows 365?

Засега тази услуга е насочена само към фирми, както вече споменахме, фирми само с един служител може да се регистрира и да я ползва. Тази облачна услуга не е насочена към обикновения потребител, чрез която някой бързо да се регистрира и да получи достъп до виртуална Windows десктоп ОС. Но дори и фирми със само един служител ще трябва да управлява тази услуга чрез Microsoft Endpoint Manager.

В бъдеще ще е интересно да разберем как Microsoft ще доразвие тази услуга

Официално Windows 365 работи от 02 август 2021.

Колко струва ползването на Windows 365?

Microsoft таксува Windows 365 на потребител, на месец.

Има 2 вида. Windows 365 Business и Windows 365 Enterprise.  Всеки може да избира настройката на виртуалното PC спрямо нуждите си от CPU (брой ядра), RAM и дисково пространство. Най-мощните конфигурации са с 8 ядра, 32GB RAM и 512GB дисково пространство. След като фирмата е конфигурирала виртуалното десктоп PC, тя ще плаща фиксирана сума месечно за него. Това е разликата от ползването на Azure Virtual Desktop. Там се плаща според натоварването месечно.

По първоначални данни на Microsoft месечното плащане на потребител за виртуално PC ще е в порядъка от 20$ до 162$ в зависимост от конфигурацията. За България проверете цените тук.

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »