....
images_Novini_2017_FakeMail

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ЕДИН МЕЙЛ ФАЛШИВ? 5 ПРАВИЛА, С КОИТО ДА ИЗБЕГНЕТЕ ИЗМАМИТЕ ИЛИ ФИШИНГ МЕЙЛИТЕ

От всички киберпрестъпления днес, най-голям проблем идват от фалшивите имейли. Чрез зловредните мейли се разпространяват компютърни вируси, източва се лична информация и др. Използва се от хакери, престъпници или спонсорирани от различни правителства шпиони. Ако един потребител е внимателен, то има няколко признака, по които може да се определи дали един мейл е фалшив или истински.

  1. Проверете информацията от изпращача.

Когато един мейл влезе във вашата кутия, то първото нещо, което провеярвате е да видите кой го изпраща. Малко е отегчително, но винаги трябва да проверявате имейл адреса/домейна, от който идва писмото. Хакерите често правят подобен мейл, който да изглежда редовен и го изпращат от името на ваш приятел, адвокат, счетоводител. Задайте си въпроса защо трябва да изпратите личната си банкова информация на ваш приятел, който ви пише от странен мейл.

 2. Не натискайте съмнителни линкове.

Зловредни линкове с вируси и приложения се стартират след едно кликване на мишката. Никога не натискайте линк, ако не сте убедени, че не е опасен. Проверявайте адрес на линка като минете с мишката в/у него. Ако показва някакъв странен адрес, не натискайте. Ако минавайки с мишката в/у линк не показва адрес, то с десен бутон копирайте адреса, който се показва и го сложете на txt или doc файл.

Ако сте получили някакъв странен файл и не сте сигурни в съдържанието, не го отваряйте. По-добре се свържете с изпращача и го питайте какво е изпратил преди да го отворите.

 3. Обърнете внимание на граматиката/тона в мейла-а.

Често пъти фалшивите мейли, които получавате са пълни с правописни грешки, странен тон. Съмнително е, когато получите мейл от вашата банка, то той да е пълен с грешки. Тези грешки често се получават от автоматичните преводачи като Google Translate. Ако имате някакви подозрения, за който и да е мейл, то доверете се на инстинктите си.

 4. Да знаете кои интернет услуги могат да искат вашата лична информация.

Някои хакери изпращат мейли, които да наподобяват мейли от банки или социални платформи. Ако сте запознат тези институции какви данни обикновено искат, то това ще ви предпази от неприятности. Това, което трябва да запомните е: нито една интернет услуга е-банкиране, PayPal, Google, Amazon, Netflix, eBay искат да им изпратите вашата лична информация чрез мейл. Често пъти хакери изпращат фалшиви мейли от името на тези световно известни сайтове да изискват такава информация.

 5. Внимавайте за фишинг мейли.

Често чрез фалшивите мейли ви препращат към фалшиви интернет страници, които се ползват за фишинг. Тези сайтове имитират истински сайтове или електронни магазини, но единствената им цел е да се доберат до вашатта лична информация. Внимавайте къде влизате и какво вкарвате. Ако URL секцията пише, че сайта е secure, то има шанс това да е истински, а не фалшив сайт. Ако имате съмнения, никога не вкарвайте лична информация: пароли, имена, кредитни карти в login формата на такива сайтове.

Накратко:

    Използвайте добър имейл доставчик. Колкото е по-голям и реномиран, толкова повече спам филтри и защити ползва.

      Никога не отговаряйте на спам имейл. Винаги ги трийте.

      Внимавайте къде си оставяте имейл адреса.

      Никога не ползвайте една и съща парола на различни акаунти.

   Бъдете нащрек при прекалено изгодни предложения от неизвестни сайтове.

    При въпроси: техническа поддръжка!

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »