....
images_Novini_2017_download

КОЛКО ВОДОУСТОЙЧИВИ СА ВАШИТЕ ДЖАДЖИ? КАКВО ЗНАЧАТ ИНДЕКСИТЕ?

Тук може да намерите информация колко устойчив на вода е всеки един смарт-телефон, таблет, смарт – часовник и др. 

Всеки един ваш телефон, таблет, смарт часовник и дори безжични високоговорители имат някаква степен на защита от вода. Или казано накратко степен на водорезистентност. Какво всъщност значи това? Може ли да се ползват в басейн, под душ? Под дъжда?

IP Rating

Първото нещо, за което трябва да погледнете е IP рейтинга на вашето устройство. IP (international protection) рейтинг или код. Обикновено се съкращава с IP следвани от една или две цифри. Често срещани IP кодове са IP67 и IP68.

IP кодовете се определят от М/ународната Електротехническа Комисия (International Electrotechnical Commision – IEC). Според самата организация тези кодове се измислят с цел “да определят степента на защита на електронни устройства“.

Първата цифра след кода представлява степента на защита с/у влизането на твърди предмети като пръсти, прах и др. Тази степен варира от 0 до 6.

Втората цифра представлява степента на защита на устройството с/у влага.  Тази степен може да варира от 0 до 8.

Ако срещнете код с X на мястото на първата или втората цифра, то значи, че устройството не е тествано все още за твърди частици (първа цифра) или влага (втора цифра). Например код написан IP X7 значи, че устройството може да издържи под вода до 1 м (3.3 feet) до 30 мин., но не е тествано за с/у прах.

По-надолу ще намерите таблица, която определя нивата на защита определни от IEC.

IP Code

Защита от твърди предмети

Размер на предмета

0

Без защита

N/A

1

Защита от контакт с всяка по-голяма повърхност на тялото като ръка, глава, но не и от случаен контакт от пръст

По-малък от 50 мм

2

Защита от пъсти или подобни предмети

По-малък от 12,5 мм

3

Защита от инструменти, дебела тел или подобни предмети

По-малък 2,5 мм

4

Защита от тел, отвертки и подобни предмети

По-малък от 1 мм

5

Частична защита от контакт с опасен прах

N/A

6

Защита от опасен прах

N/A

Например, домашен уред с IP код IP22 (това обикновено е минималното изискване за eл. аксесоари направени за употреба на закрито) значи, че има защита от вкарване на пръст и би издържало за кратко време на капеща вода.

IP Code

Защита от влага

Продължителност на тест

Употреба

0

Без защита

N/A

N/A

1

Защита от вертикално капеща вода

10 мин.

Лек дъжд

2

Защита от вертикално капеща вода, когато устройството е подпряно под ъгъл до 15 градуса

10 мин.

Лек дъжд

3

Защита с/у директно пръскане на вода, когато устройството е подпряно под ъгъл до 60 градуса

5 мин.

Дъжд и пръскане

4

Защита с/у пръскане и плискане на вода във всички посоки

5 мин.

Дъжд, пръскане, плискане

5

Защита с/у насочена струя вода, която излиза от дюза с диаметър 6.3 мм към всички страни на устройството

3 мин. от разстояние 3 м

Дъжд, плискане, директен контакт на вода от всички смесителни кранове на кухни/бани

6

Защита с/у силна насочена струя вода, която излиза от дюза с диаметър 12,5 мм към всички страни на устройството

3 мин. от разстояние 3 м

Дъжд, плискане, директен контакт на вода от всички смесителни кранове на кухни/бани, сурови морски условия

7

Защита от потапяне във вода до 1 м. (или 3,3 фута) до 30 мин.

30 мин.

Дъжд, плискане и случайно потапяне

8

Защита от потапяне във вода по-дълбока от 1 м. (всеки един производител трябва да посочи до каква дълбочина)

Според спецификацията на производителя

Дъжд, плискане и случайно потапяне

iPhone 7 e сертифициран с код IP67, което значи, че е абсолютно защитен от прах и може да издържи в спокойна вода до 30 мин на дълбочина до 1 м (3.3 фута). Samsung Galaxy S7 е сертифициран с IP68, което значи напълно защитен от прах и (тук вече компанията трябва да определи) може да издържи на дълбочина до 1,5 м (~5 фута) до 30 мин.

Дотук нещата не са много сложни за разичтане на символите, нали? Не всичко обаче е толкова просто. Различните производители тестват устройствата по различни стандарти и условия. Също така едно сертифициарно устройство с код IP67, например, не е задължително да е тествано с/у защита от прах при нива м/у 1 и 5 или защита от влага при нива м/у 1 и 6. iPhone 7 не включва IPX5 и IPX6 с/у голяма струя вода под налягане (например идваща от джет). Т.е. не е препоръчително да се къпете под душ или да го миете под чешмата, освен ако компанията Apple не е изрично упоменала това. Което всъщност не се е случило, защото в гаранционните условия е описано, че компанията не приема под гаранция устройства повредени от течност (цитат:  liquid damage isn’t covered under the phone’s standard warranty.)

При Sony Xperia Z5 от друга страна е сертифициран при два стандарта IP65 и IP68, това значи, че защитен от прах и слабо течаща вода (от чешма, например), когато всички портове са затворени. Комапнията Sony също така пояснява, че устройството може да издържи под сладководна вода на дълбочина до 1,5 м (~5 фута) до 30 мин.

Водно налягане

Ако някой ви каже, че един часовник е водустойчив, то това е лъжа. Нито един часовник не е напълно водоустойчив и точно поради тази причина М/ународната Организация по Стандартизация и Федералната Комисия по Търговия абсолютно забраняват един часовник да бъде начерен водоустойчив. Всеки един часовник може да издържи определено ниво на водно влияние и издържа до определена степен на водно налягане преди да започне да пропуска вода. Терминът „водоустойчив“ значи, че един часовник няма да пропусне вода дори при най-тежки външни условия.

За да се регулират тези стандарти М/ународната Организация по Стандартизация (ISO) е приела правила, с които повечето производители на часовници се съобразяват. Повечето смарт-часовници и тракери, обаче не се съобразяват с тези стандарти. Потребителската електроника следва само IP стандартизацията, въпреки, че някои компании като Garmin, Pebble, Polar правят свои тестове, за да проверят на какво водно налягане техните продукти реално могат да издържат.

Тестовете за налягане се измерват в единицата ATM (което е съкратено от атмосфера и после обърнато в дълбочина във вода, което го прави по-лесно за разбиране). Всяка АТМ е еквивалентна на водното налягане при 10 метра (~30 фута) дълбочина в спокойна вода.

Водно налягане

Водно Налягане

Защита

Употреба

1 ATM

Издържа налягане, което е еквивалентно на дълбочина от 10 м.

Подобрена защита с/у дъжд и пръскане. Няма защита с/у къпане под душ или плуване.

3 АТМ

Издържа налягане, което е еквивалентно на дълбочина от 30 м.

С/у дъжд, плискане, случайно потапяне и къпане под душ. Без плуване

5 АТМ

Издържа налягане, което е еквивалентно на дълбочина от 50 м.

С/у дъжд, плискане, къпане под душ, плуване, плитко гмуркане.

10 АТМ

Издържа налягане, което е еквивалентно на дълбочина от 100 м.

С/у дъжд, плискане, къпане под душ, плуване, плитко гмуркане. Без дълбоко гмуркане и водни спортове на висока скорост.

20 АТМ

Издържа налягане, което е еквивалентно на дълбочина от 200 м.

С/у дъжд, плискане, къпане под душ, плуване, плитко гмуркане, всякакви водни спортове. Без дълбоко гмуркане.

За нещстие няма универсални методи на тестване, ето защо при реални условия всяко едно сертифицирано устройство може да се държи по различен начин. Например смартчасовника Garmin Forerunner 735XT е резистентен към вода до 5 АТМ, но компанията производител Garmin гарантира, че може да се къпете под душа с него и да плувате. От друга страна Fitbit Surge е сертифициран също с 5 АТМ, но производителят предупреждава да не се къпете под душа и да плувате с него.

Важно е да се отбележи, че часовник с 3 ATM, който е сертифициран за определна дълбочина. Но това е дълбочина при статична вода. Когато плувате обаче от движението на ръката налягането се променя и в определни моменти това нялгане може да се промени до 10 АТМ, например, което вашия часовник да не може да издържи. Точно това са описали от комапнията Garmin на своята интернет страница “дори устройство сертифицирано за определна дълбочина, то при определени условия това налягане може да се промени и да проникне вода в него“.

При покупка на ново устройство е хубаво винаги да влизате в интернет страницата на производителя да видите какво е описано в нея по въпроса.

Важно да запомните:

  •   Повечето тестoве се правят при сладководна вода. Няма гаранция, че устройствата ще издържат подобно натоварване при солена вода, ако производителя не е изрично посочил.
  •      Невинаги производителите покриват гаранционно повреди причинени от вода, влага дори самите устройства да имат нужния IP код.
  •   Повечето тестове се правят в лабораторни условия при темеператури м/у 15 и 35 градуса по Целзий (60 и 95 градуса по Фаренхайт). По-високи температури като в сауна, парна баня може да повредят устройството. Но има някои производители, които посочват температурата на тестове и тази граница може да е по-голяма. Pebble посочват, че техните устройства са тествани при температури от -10 до 60 градуса Целзий (14 до 140 градуса по Фаренхайт)
  •      Устройства с кожени верижки не са водорезистентни.
  •       Обърнете внимание дали всички капачки на портове са затворени преди да потопите вашето устройство.
  •       Ако производителят не е споменал друго, то избягвайте натискане  на бутоните на устройството под вода.
  •       Устройството трябва да е абсолютно сухо преди да го включите да се зарежда.
  •       Винаги четете препоръките от сайта на производителя преди да вкарата вашето устройство под душа или в басейна.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »