....
images_Novini_2016_FreeSoftware1

Най-добрия безплатен софтуер за 2016

Всеки компютър се нуждае от добър софтуер, но това не значи, че трябва да харчите много пари, за да го получите. Благодарение на отворения код и рекламите в интернет много сериозни софтуерни компании пускат за безплатно ползване свои продукти.

Ползването на безплатен софтуер обаче има и своите обратен ефект. Може да сте бомбандиран от реклами или просто да ползвате вече остарял продукт, който не се развива от никой.

TechRadar направи класация за 10те най-добри безплатни софтуерни приложения за 2016 след свое проувачне взимайки предвид и обратната връзка с потребителите, които ползват тези приложения. Това не значи, че в уеб пространството съществува само безплатен софтуер, а и много от вас може да не се съгласят с избора на TechRadar. Но все пак даваме на вашето внимание 10-те предложения на колегите от TechRadar.

1. Google Chrome

Майкрософт пусна с Win 10 новия и преобразен браузер Internet Explorer под името Microsoft Edge. Mozzila Firefox също е добър и лесен за ползване браузер и въпреки всичко колегите от TechRadar препоръчват ползването на Google Chrome пред всеки друг. Той е супер стабилен, съвместим и идва с широк набор от разширения, с които бразуването в интернет да стане удоволствие без това да е за сметка на сигурноста. Ако се логнете с вашия акаунтто това значи, че вашата история на браузване, запаззените страници (bookmarks) и настройки ще се запазят независимо от какво устройство влизате в интернет.

Една от най-важните функции на този браузер е, че всяка отделна страница (tab) ползва различно място от паметта на компютъра. Ако една страница се счупи, това няма да доведе до счупването на целия браузер. Това не е особено добре за машини с малко памет, но като цяло Chrome си остава най-добрия браузер.

2. Libre Office

За създаването и обработка на документи може да ви изглежда като единствена опция платения Office на Microsoft.  Libre Office (наследник на Open Office) не изостава много от своя именит конкурент. Той е напълно съвместим с всички изестни формати на Microsoft Office, както и широко използвания ODF (Open Document Format). В Libre Office ще намерите цялата основна функционалност, която е налична при платената версия на Майкроосфт.

3. Avira

Нашите компютри непрекъснато свързани към световната мрежа, което значи, че са в непрекъснат риск от атаки от зловреден софтуер. Изборът на TechRadar за най-добра безплатна антивирусна програма е Avira. Тя ползва облачна услуга, с която гарантира, че всички нейни потребители са защитени от най-новите гадости в мрежата. Тя може да открива зловреден софтуер и троянски коне прикрити в нормални на пръв поглед приложения. Има лесен за ползване интерфейс. Тя достига почти до 100% откриване на зловреден софтуер в антивирусните тестове.

4. SpyBot

SpyBot е програма, чиято цел е да хване и изтрие малките неща, които антивирусната програма пропуска като: следящи бисквитки (tracking cookies), шпионски софтуер и тн. За разлика от обикновената антивирусна програма SpyBot не е приложение, което трябва да работи непрекъснато. От време на време е хубаво да се пуска една почистване с него. Може да подобри работата на вашия компютър. За по-добра защита SpyBot може да изключи стартирането на някои приложения както и да блокира сайтове със зловреден софтуер. Едно време обикновено TechRadar поставяха в тази категория и програмата Malwarebytesно тя сега е достъпна само като платена програма след безплатен пробен период. Ако все пак имате сериозен проблем с компютъра и SpyBot не може да се справи с него, то е хубаво да помислите в/у ползването на Malwarebytes. За ваше добро е!

5. GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) е фото редактор, който може да прави почти всичко, което прави и платения фото редактор Photoshop. GIMP не е само фото редактор. С него може да правите лого, да оразмерявате снимки и още доста неща свързани с уеб дизайн-а. Със сигурност ще ви е от полза да го имате под ръка. С лекота работи с лейъри, маски и пътеки. Една препоръка. Не използвайте мулти прозоречния изглед както е настроен по подразбиране. Може да го намерите за леко объркващ.

6. Audacity

Audacity не е най-напреданлия аудио редактор, но с него можете да разделяте аудио нива, да намалявате шума и съскането на аудио записи и още ред други неща благодарение на своите вградени ефекти. С него може да конвертирате различни формати, да записвате директно като наб;юдавате нивата на вълните директно на дисплей в програмата. С него можете да изрязвате или наслагвате звук. Важно е да имате известни знания в областта, за да можете да изцедите максимума от програмата.

7. Plex

С Plex може да споделите вашите мултимедийни файлове към всякакви мобилни устройства независимо от размера на техния екран. Достатъчно е да имате един мощен компютър, който да играе ролята на сървър включен към мрежата останалото е работа на Plex. Споделянето на вашите мултимедийни библиотеки може да става и през интернет. Самият стрийм не натоварва вашата 4G връзка на мобилен телефон.

8 PotPlayer

Изборът на този плейър пред VLC е логичен. PotPlayer работипо-стабилно спрямо последните версии на VLC и идва с голям спектър кодеци. Може да въпроизведе всякакви файлове. Самия плейър работи с голям брой филтри, които могат да изчистят и по-лошите файлове. Също така е достатъчно „умен“ и следи имената на файловете. Може да въпроизведе следващия епизод автоматично, ако гледате ТВ сериал, например. Само трябва да проверите дали правилно са наименовани вашите файлове.

9. PC Decrapifier

Всеки нов компютър идва със софтуер, който е инсталиран предварително. Тези програмки понякога са нужни, понякога не. Ако тръгнете да ги махате или спирате, не сте сигурни обаче дали това няма да доведе до някакъв проблем с работата на компютъра.  Точната програама за тази работа е PC Decrapifier. Този софтуер сканира новия ви компютър и проверява в своята база данни всеки един софтуер качен от производителя. Дава информация какво точно прави тази програмка и дали може да я махнете без това да доведе до някакви проблеми. С тази програма бързо и лесно може да изтриете агресивния и ненужен софтуер от вашия компютър. Ако купувате нов лаптоп, е хубаво да имате тази програмка под ръка.

10. Launchy

Много потребители са недоволни или объркани от старт меню-тата, с които излиза Win 8.1 или Win 10. Ако ги гони някаква носталгия към Win 7, то може да пробват Launchy като вариант. Тази програма не замества напълно функциите на Старт Меню-то, нейната идея е по-скоро да покаже, че нещата могат да се случат и по по-добър начин. С него може да стигнете до активните приложения дори без да ползвате мишката. Просто трябва да натиснете едновремнно бутоните Alt + Space и Launchy се появява. Самата програма знае къде се съхранява всеки еидн файл и директория на вашия компютър. С написване дори на част от името на файла Launchy го намира. Подобна функционалност има и търсачката на класически Explorer, но Launchy работи по-добре.

 

Вярвам, че сме били полезни.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »