....
fear of technology

10те НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИ ФОБИИ В СВЕТА НА ТЕХНОЛОГИИТЕ

 

Кога за последно изпусна от поглед твоя телефон? Или кога за последно изпусна от ръка твоя телефон? С годините обществото, в което живеем стана все по-пристрастено към технологиите. Това е малко страшно.

Със сигурност в днешния хипер-свързан и забързан свят има много по-страшни неща, за които трябва да се притеснявате, но съществуват няколко фобии, които са получили своето място за развитие в човека покрай технологиите, които ни обграждат. Със сигурност след като прочетете тази статия ще разберете как се казват някои от фобиите, които обладават вашето съзнание.

1. Киберфобия (Cyberphobia) – страх от компютри

Ако имате тази фобия, то значи компютрите не са за вас. Независимо колко са лъскави, шарени и добре изглеждащи.

2. Номофобия (Nomophobia) – страхът, който ви обзема, когато сте без телефон

И тук наименованието произлиза от първите срички на следните думи на английски: nomobile = Nomophobia

3. Селфифобия (Selfiphobia) – страх от селфи-та.

Със сигурност тази фобия е рядко срещана съдейки по поствоете в Instagram

4. Лоремофобия (Loremophobia)– страх да загубите дистaнционнотo за ТВ

И тук наименованието произлиза от първите срички на следните думи на английски: lose – remote = Loremophobia. Това не е абсолютно нова фобия, но е често срещано чувство, когато сядате да гледате мача от ШЛ с бира в ръка и разбирате, че нямате абсолютно никаква идея къде е проклетото дистанционно

5. Дросмартойфобия (Drosmartoiphobia)– страх от изпускане на телефонна в тоалетната чиния.

Както е видно идва от съкращението на английските думи drop – smartphone – toilet – drosmartoiphobia. Не подценявайте тази фобия. След като доста от нас взимат свяо смартфон в мястото, където задоволяват своите природни нужди

6. Форансикуефобия (Foransequephobia) – страхът, че може да забравите отговора на тайния въпрос свързан с отключването на много акаунти

Наименованието на тази фобия произлиза от първите срички на английските думи forget – answer – secret – question = foranserquephobia. Тайният въпрос е голямо постижение за борбата с лошите хакери, но какво става след като се си забравили паролата и в същото време не може да си спомните отговора на тайния въпрос? Кофти, а?!

7. Формаспасфобия (Formaspassphobia) – страх от забравяне на основната парола

И тук наименованието произлиза от първите срички на следните думи на английски: forget – master – password (Formaspassphobia). Да е една парола, да се помни. Но много от нас обикновено имат няколко различни пароли и коя, по дяволите, беше точно за Facebook???

8. Искпенсивтехнофобия (Expensivetechnophobia) – страхът, че плащате висока цена за техника, която малко или изобщо не познавате и разбирате.

И тук наименованието произлиза от първит

е срички на следните думи на английски: expensivetechnology = Expensivetechnophobia. Всички искаме техника, която е последен писък на модата, която обикновено идва на висока цена. Но малко от нас със сигурност зная дали реално тази техника си заслужава парите само, защото е по-лъскава и идва в готин цвят. Това се усилва от факта, че много от нас са прекалено горди да поискат съвет от експерт и се потапят в четене на знайни/незнайни форуми (досадно) или просто рискуват и купуват направо (опасно).

9. Ноинтернетфобия (Nointenetphobia) – страх от липсата на интернет

И тук наименованието произлиза от първите срички на следните думи на английски: nointernet = nointernetphobia. Няма по-лошо чувство, когато искате да си качите някоя снимка в Instagram и разбирате, че нямате никаква връзка с интернет. Или пък не знаете Wifi паролата на хотела, когато сте на почивка в чужбина.

10.  ФОМО (FOMO) – страх, че пропускате нещо

И тук наименованието произлиза от първите букви на следните думи на английски: fear – of – missing – out = FOMO. ФОМО не е точно технологична фобия. По-скоро произлиза от социалните мрежи, които са навлезли трайно в живота ни. Описва неприятното чувство, че пропускаме нещо важно, когато не можем да следим нон-стоп какво става във Facebook или Twitter.

ФОМО всъщност е най-големия проблем на днешното общество. Fear Of Missing Out!

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »