....
онлайн пазаруване

10 неща, които не е препоръчително да купувате онлайн

10 неща, които не е препоръчително да купувате онлайн

Преди години беше невъзможно и неприемливо да си резервираме екскурзия през интернет. Невъзможно да си купим дрехи онлайн. Сега всичко е различно. Вече има милиони електронни магазини предлагащи почти всичко. Доставките станаха бързи и гъвкави. Политиката към клиентите също стана гъвкава. И така интернет постепенно се превърна в предпочитано място за покупка на всякакъв вид стоки.

Въпреки леснотата от пазаруванете през интернет има няколко неща, които експертите не препоръчват да се пазаруват през интернет. Някои неща е важно купите лично, други просто трябва да ги видите преди това, трети са с големи разходи по доставка. Има стоки, които може да ви отведат в опасна или направо нелегална територия. Ето защо потребителят трябва да бъде нащрек, за да не бъде изненадан неприятно при поръчка на някои стоки.

10. Не купувайте нищо от съмнителни сайтове

Има неща, които не трябва да купувате онлайн, но има и сайтове, от които не трябва да поръчвате абсолютно нищо. Вероятно като заклет купувач на стоки онлайн вече имате една база от сайтове с добра репутация. Често пъти ви се предлагат обаче супер изгодни сделки от сайтове, които не познавате и не сте ползвали никога. Самите сайтове може да са легитимни, но опита показва, че по-скоро не са. Сайтове със стар дизайн и огромно разнообразие на фонтове, описание на развален английски (или друг език), липса на контакти и др. задължителни атрибути трябва да ви бъде като предупредителна лампа. Друга червена лампа е липсата на сигурност на сайта. Когато стигнете до етапа на плащане (payment) винаги провеярвайте дали URL адреса започва с htpps://. Липсата на s означава, че страницата не е сигурна и има опасност да ви откраднат данни. Излизайте от такива сайтове и повече не се връщайте на тях.

9. Автомобили

Пълно е с доверени сайтове за покупко-продажба на автомобили, даващи гаранция и гъвкави условия за връщане на автомобилите. Много хора предпочитат да прескочат срещата с „мазните“ търговци като купуват автомобил през интернет. Някои от тях сигурно са щастливи от бързината и удобството да направят това онлайн. Има обаче доста неща, които вие не знаете предварително за автомобила и няма как да научите онлайн. Няма как да устетите пътно поведение, комфорт, дори мириса на кола преди да влезете в нея и да я покарате. ОК има сайтове с добра репутация особено в Зап. Европа и Сев. Америка, където има точна политика по връщането на даден автомобил. Ако автомобила е поръчан от сайт със съмнителна репутация, то нещата могат да загрубеят доста.

8. Лекарства

По принцип пазаруването на лекарства онлайн не е незаконно. Има обаче доста онлайн аптеки, които са незаконни. Може да купите лекарства с изтекъл срок на годност, лекарства от чужбина, които нямат необходимите разрешителни за продажба в БГ, могат да бъдат различни разфасоки, концентрация на активно вещество и др. Което вече става опасно. Ако все пак сте решили да пазарувате лекарства онлайн, правете го от такива сайтове, които имат верига от аптеки  В някои електронни магазини може да поръчате лекарството онлайн, но физически да го вземете и платите от конкретна аптека.

7. Наркотици

Наркотиците са стока, която независимо откъде я купувате онлайн или от улицата, ви поставя винаги в огромен риск. Незаконно е, където и да го правите. Анонимната покупка онлайн всъщност не е толкова анонимна нито за дилърите, нито за полицията. Не го правте!

6. Маркови дрехи на ниска цена

Трябва да разберете едно – няма излишък на скъпи неща на ултра ниски цени. В интернет също. Или са фалшиви, или има друга уловка. Най-често се продават от несигурни сайтове, където вашите лични данни и средства за плащане лесно могат да попаднат в неправилните хора. На някои места продаването на фалшиви не е незаконно, но качеството, което ще получите може да е ниско и трябва да забравите за евентуална възножност за подмяна.

5. Големи електроуреди

Ако се прави поръчка, то хубаво е да се прави от сайтове на реномирани вериги, които продават такава техника. При доставката на един огромен хладилник много неща, които могат да се случат. При една повреда при транспортирането големите вериги имат ясни правила за връщане на стоките или тяхното монтиране от оторизиран техник. При един малък сайт тези неща трябва да бъдат предварително уточннени. При неоторизиран от монтаж, например, може да отпадне гаранцията. Транспортните разходи при покупка от сайт могат да бъдат много по-големи. Има много подводни камъни и вместо да спестите от една такава покупка, може сметката да набъбне доста.

4. Козметика

Продуктите на козметиката трябва да се купуват лично. Едно червило или грим може да изглежда по един начин на екрана и коренно различно реално. Снимките в интернет,  се правят от опитни фотографи, в подходяща светлина, за да подчертаят и постигнат определен маркетинг ефект. Ако порчъвате от съмнителни сайтове, то може да получите неща съвсем различно и като каество, и като цвят.

3. Недвижима собственост

Купуването на къща е сложен процес изпълнен с много емоции и прагматични решения. При покупката на къща или апартамент лично трябва да се огледа. На снимките може да изглежда едно, а реално да има много скрити дефекти, които са предпоставка за огромни разходи за ремонт. Тук трябва да пазарувате по старомодния начин. А ако е възможно и със строителен инженер, който да ви консултира по възможни скрити дефекти.

2. Парфюми

Парфюм се купува лично. Мириса, колкото и подробно да бъде описан в интернет няма как да се усети и помирише през монитора. Има и други рискове като доставка на фалшива парфюм от съмнителен сайт.

1. Домашни любимци

Да си вземете домашен любимец може да бъде решение, което да промени живота ви. М/у човека и животното трябва да се създаде емоционална и много лична връзка. За това трябва да се прави внимателно. В интернет е пълно с възможности за покупка или осиновяване на домашен любимец от разни благотворителни организации, но това крие своите рискове и за човека, и за животното. Трябва да се прави лично!

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »