....
images_Novini_2015_Gadgets

11 джаджи, които промениха света

Понякога е лесно да вземем за даденост или лесно да забравим технологични достижения, които са навлезли дълбоко в нашия живот. Независимо дали става въпрос до моментален достъп до над 30 млн. песни докато сте в колата или просто да взимате истински банкноти от някаква си дупка в стената.

Тук редакторите на сайта www.t3.com изброяват 11 джаджи, които са променили света. Някои от тях може никога да не сте притежавали или ползвали, но тяхното съществуване е спомогнало за развитието технологиите, а с тях улесняването на нашия живот.

1. Модем

Трудно е да си представим интернет без модем и неговите производни през годините рутери. Спомняте ли си времето, в което можехте да влезете онлайн и в същото време да не можете да ползвате домашния си телефон? Първите модеми навлизат в живота ни в края на 80те години на 20 век с навлизането на персоналните компютри. Безжичните рутери, които ползваме днес се появяват чак в началото на 21 в.

2. iPhone

Бихме могли да споменем смартфоните като цяло, но всъщност появата на iPhone през 2007 г. променя и предначертава посоката, в която да се развиват мобилните технологии. Стив Джобс и инженерите на Apple първи виждат и налагат потенциала мобилните устройства да бъдат първо миникомпютър и чак след това телефон. Съвременните телефони не са нещо по-различно от първоначалната концепция, която Джобс налага.

3. Цифрови фотоапарати.

Първите цифрови фотоапарати от края на 80те години на 20 в. бяха бавни, скъпи и правеха снимки с много ниско качество. Въпреки всичко те променят из основи начина, по който се записват. Сега можете да видите снимката на момента, да направите много снимки с едно натискане на бутона, можете да ги споделите веднага на света.

4. Играта Game Boy

Tази игра променя начина на забавления. Това е една от първите преносими джажди за забавления. Nintendo продава от Game Boy 118 млн. преносими конзоли. В момента изцяло преносимите забавления са окупирани от смартфоните, но конзолата Game Boy предначертава пътя.

5. Телевизията

Да разбереш на момента какво се случва в другия край на света може да не звучи кой знае какво в наши дни. Не така е било през 30те години на 20 в., когато първите телевизори излизат в продажба. С появата си телевизитя променя начина на получаване на информация и забавление на хората завинаги.

6. MP3

MP3 е формат, който много лесно на малко пространство записва аудио файлове в добро качество. Сега за малко време може да качите хиляди файлове на носител и да ги вземете с вас.

7. Дистанционно управление

Може да не ви се вижда голяма джаджа, но само помислете колко пъти на ден ползвате дистанционно на колата, на осветлението, на ТВ и тн. За първооткривател на дистанционното управление се смята Никола Тесла, който през 1898 г. създава удтройство на базата на радиовълните и го нарича teleautomaton

8. Компютърна мишка

Като концепция компютърната мишка не е променяна от нейното изобретяване в началото на 60те години на 20 в. Мишката коренно променя начина, по който се въвежда информация в компютъра, а именно от команден ред към графичен начин. От всички устройства по въвежднане на информация в компютър, най-много се пада на компютърната мишка.

9. Персонален компютър

През 50те години на 20 в. компютърът никога не е смятано, че ще се използва за лични нужди, тъй като е бил много скъп и е заемал цели стаи като обем. С появата на Commodore PET, Apple II, TRS-80 през 70те години реално избухва революцията на микрокомпютрите за лични нужди и поставя основите на съвременните компютри и лаптопи.

10. Кеш Машината

С появата си автоматичната кеш машина променя начина, по който получаваме нашето възнаграждение. До 1967 г., когато е инсталирана първата кеш машина сме получавали нашето възнагрждение на касата в банка или при работодателя „на ръка“. Важен момент поне до появата на мобилните разплащания.

11. Kindle

Kindle не е първия електронен четец. С неговата поява обаче огромен брой хора започват да се възползват от услугите му. Благодарение на www.amazon.com с огромната екосистема от физически и в електронен формат книги, ние променихме навиците по четене на книги.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »