....
ПРОБЛЕМИ И ТЕХНИТЕ РЕШЕНИЯ В WINDOWS 10

40 ЧЕСТО СРЕЩАНИ ПРОБЛЕМИ И ТЕХНИТЕ РЕШЕНИЯ В WINDOWS 10

40 ЧЕСТО СРЕЩАНИ ПРОБЛЕМИ И ТЕХНИТЕ РЕШЕНИЯ В WINDOWS 10

Към този момент Windows 10 е инсталирана на повече от 350 млн. компютри, лаптопи, таблети и др. по света. Наследникът на Windows 8.1 e наличен за потребителите за повече от година, което е достатъчно време на всеки заинтересуван да се запознае с него.

Някои от първоначалните грешки, бъгове и други дразнещи неща са фиксирани, докато други все още ги има. От TechRadar.com са се опитали да направят инструкция за решаване на 40те най-често срещани грешки в Windows 10.

1. Място за инсталация на Windows 10

Това е първият проблем, с който вероятно ще се сблъскате. Инсталирането на нова ОС изисква определено място на вашите дискове, в/у които да бъде свалена и да бъде подкарана успешно. За Windows 10 минималното изискване за място е 16GB, което трябва да бъде свободно на основнiя дял, който потребителя ползва. Толкова изиксват и предишните версии на Windows. За да проверите колко свободно място имате, то трябва да отидете на My Computer (или This PC в зависимост от версията на Windows, която ползвате) и там са описани всички дискове, които имате. Под всеки диск пише колко е свободното място. Основния дял на системата обикновено е C:.

2. Достатъчно мощен ли е вашия компютър за Windows 10

Освен пространството е важно дали вашия PC е достатъчно бърз да работи с Windows 10. Това значи, че трябва да има минимални системни изисквания, за да върви безпроблемно. Изискванията за Windows 10 са сравнително ниски: процесор 1GHz или по-бърз, памет 1GB (за 32-bit версия) или 2GB (за 64-bit версия), 16GB свободно място на диска, графичен ускорител с Microsoft DirectX 9 и достъп до интернет. За да видите дали вашата система отговаря на тези изисквания, то трябва да отидете в Control Panel и да изберете System and Security и след това избирате System.

3. Активация на Windows 10

Някои потребители споделят, че имат проблеми с активацията на последната версия на Windows. Това може да се дължи на няколко причини. Най-лесния начин е да купите легално копие на Windows 10. За разлика от предишните версии Windows 10 се продава предимно онлайн. Ако не можете да активирате Windows 10 успешно. то Microsoft са активирали специален troubleshoot възможност след последния си апдейт. Трябва да отидете на Settings -> Update & Security, отидете на Activation и иберете Troubleshoot (тази опция не е видима за ОС, които вече са активирани).

4. Как да ибегнете неудобните рестартирания при апдейт?

Windows 10 в много отношения е напълно интернет-базирана операционна система. Това е голямо предимство, но не и когато се отнася за апдейти. Най-досадната част при автоматчиния апдейт е рестартирането, което понякога се случва в най-неудобното време. Най-простия начин на противодействие е като отидете в Settings -> Update & Security натиснете Advanced Options и тогава на Notify to Schedule Restart. Това значи, че системата ще поиска рестарт, а няма да тръгне да го прави автоматично по средата на Вашата работа.

5. Как да апдейтнете стар софтуер на Windows 10?

Всяка нова версия на ОС идва със своите изисквания спрямо останалия софтуер. Windows 10 не прави изключение на това. Преминаването от Windows 8.1 до 10 e по-малко проблемно отколкото беше преминаването от Windows 7 към Windows 8 и въпреки всичко отново има приложения, които може да се счупят при апдейта. (Единствената препоръка е триене и преинсталация, ако тази програма я няма в Windows Store.). Доста от девелопърите по света пускат или вече отдавна са пуснали съвместима версия за последния Windows.

6. Да промените WiFi Sense настройките.

Сигурноста на данните е изключителна важна особено в момент, в който хакерите стават все по-добри в щетите, които причиняват. Windows 10 идва с доста вградени компоненти по сигурноста.и въпреки всичко трябва да сте внимателни. Едно от нещата, които трябва да изключите е WiFi Sense. Тази функция автоматично споделя всички запаметени пароли към WiFi мрежи към останалите устройства с Windows 10 регистратирани на същия потребителски акаунт. При последния апдейт Microsoft настрои WiFi Sense да споделя по-малко поверителна информация сред останалите устройства и въпреки всичко е най-добре да го изклюите като опция. Как да изключите Start menu -> Settings -> Network&Internet-> Manage WiFi Settings. Като влезете в Manage WiFi Settings изключете всички опции.

7. Съвместимост с принтерите

Ако се апдейтвате от Windows 7 или по-стара ОС към Windows 10, то е възможно да изникнат проблеми с драйверите на принтерите, които са инсталирани на компютъра. За това трябва да ги преинсталирате.

8. Да промените браузера си на Google Chrome или Firefox

С Windows 10 Microsoft доставя Edge като основен браузер. За много потребители обаче ползването на Chrome или Firefox e норма за ползване без значение какво искат от Microsoft. Намерете и инсталирайте допълнителния браузер, който желаете. Ако не ви се появи прозорец, в който да изберете, кой да е първи по подразбиране, тогава влезте в Settings -> System -> Default Apps и под бразузера изберете кой да ви бъде първи бразуер по подразбиране.

9. Да се научите да ползвате Edge

Ако трърдо сте решили да ползвате Edge като браузер, то ще откриете, че това е един много добър браузер независимо от някои свои неодстатъци. Microsoft хвърлиха доста усилия да оптимизират този браузер особено за устройства с touch screen. Edge крие няколко интересни функции като лесно споделяне, писане върху него и тн. Може да гледате едно кратко ревю.за този браузер.

Microsoft се е постарал да направи бразуера Edge бърз и ефективен. Също щадящ батерията. Всеки, който е ползвал Chrome на лаптоп на батерия знае колко бързо той изсмуква батерията. Любимите страници, историята на браузване, пароли могат да се запаметяват и споделят м/у различните устройства, които ползвате с Windows 10 с вашия акаунт, Трябва просто да го тествате Edge преди да му издадете присъдата за ползване с ДА или НЕ.

10. Когато минимизирате Edge той не стриймва музика.

Браузерът идва с някои дразнещи особености. Поради факта, че е Microsoft Edge е универсално приложение и работи на освен на компютри, а и на телефони и таблети, то в някои случаи Edge се държи повече като телефонно приложение, а не като компютърна програма. Оттам идва и този проблем, който към момента все още не е разрешен – когато минимизирaте Edge е възможно да спре да възпроизвежда музика понякога. Ако се получава при вас този проблем, трябва да ползвате различен браузер или различно приложение,

11. Да блокирате прозорци в Edge.

Искате да блокирате рекламните прозорци в Edge? За щастие не е трудно да блокирате тези досадни реклами. Трябва да влезете в Settings на браузера (трите точки в горния десен ъгъл) после в Advanced Settings и там да включите Block Pop-ups

12. Да изберете Google пред Bing

Повечето потребители не харесват Bing и това е така, защото просто винаги са ползвали Google. Сигурни сме, че и Майкрософт знаят това.

За да смените и настроите Edge да ползва Google просто трябва да отидете на страницата Google.com и след това в Settings на бразуера (трите точки в горния десен ъгъл))), след това в Advanced Settings и оттам да настиснете бутона под надписа Search in address bar и оттам да зададете търсачка по подразбиране Google, yahoo или която и да е. По информация на някои потребители това не излизало или изобщо не им се появявало в Advanced Settings, но това не е така. Просто трябва да се рестартира браузера и да пробвате пак.

13. При проблеми с touchscreen

Windows 10 е оптимизиран за работа с touchscreen. Още от Windows 8 някои икони беха направени по-голмеи и наречени плочки. Ако все пак изпитвате някои проблеми и дискомфорт при ползването му, просто трябва да влезете в Start -> Settings->System и да включите Tablet Mode. При тази настройка Windows 10 e оптимизиран за работа с пръсти, а не с пойнтери, специални химикалки и тн.

14. При проблеми с touchpad

Да ползвате лаптоп с touchpad с инсталиран Windows 10 също е удобство. Някои потребители съобщават за проблеми с touchpad-а на лаптопа при апгрейд от Windows 7 на Windows 10. Ако Touchpad-a не работи, можете да сторите няколко неща. Някои модели лаптопи имат хардуерен бутон за вкл/изкл. на touchpad-a. Ако няма такъв бутон, то влезте в Settings->Devices-> Mouse&Touchpad и вижте дали не е изключен софтуерно. Другата опция, която може да направите е да преинсталирате/апдейтнете драйверите на touchpad-a. Това трябва да фиксира нещата.

15. Да стартирате системата под Safe Mode

Както и в самото име – Safe Mode описва това е метод да стартирате системата под сигурен начин без да се стартират излишни приложения и драйвери. Safe Mode позвлоява на ситемата да зареди, ако това не е възможно по някаква друга причина. При стартиране на WIndows 10 просто задръжте бутона Shift докато влезете под Safe Mode.

16. Да проверите дали Windows 10 знае точно къде сте

Приложенията, които изискват местонахождение са добре направени в Windows 10. За да апдейтнете местонаходждениято на вашия компютър, трябва да влезете в Start Menu ->Time&Language->Region&Language и тук вижте дали е избрана правилната страна. За да вклюите услугите, които автоматично определят местонахождението ви, то трябва да влезете в Settings->Privacy->Location и там да включите Location.

17. Да забързате вашия компютър

Има доста начини, с които да забързате вашия компютър. Една от възможностите е да забързате вашия компютър при стартиране. Това става след като премахнете програмите, които се стартират всеки път след рестарт на вашата система. Това става след стартиране на Task Manager (след натискане комбинация от бутони ctrl-alt-del). На програмите, които не искате да стартират трябва да им дадете disable.Така вашата система ще зарежда по-бързо при стартиране. Изтриването на ненужни програми и файлове също може да ускори работата на вашата система.

18. Да премахнете lock екрана

Lock екрана на Windows 10 понякога може да е досаден. Особено ако нямате touchscreen устройство. За щастие Microsoft са помислили в/у опцията да го спрете. Това обаче е хубаво да се прави от компетентен потребител, който може и знае как се пипа по регистрите на системата. Ако сте новак, по-добре не се наемайте, защото една погрешна стъпка може да увреди системата сериозно.

След като сме ви предупредили, да започнем. Напишете в търсачката до старт менюто regedit. След като натиснете в/у резултата всъщност стартирате редактор на регистрите. Oттам отивате на HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows оттам с десен бутон отивате на Personalization key и избирате New преди да изберете DWORD (32-bit) Value като на снимката отдолу

Изберете New value #1 и след настискане на F2 трябва да промените името на NoLockScreen. След това кликнете 2 пъти и изберете value data на 1 и след това натиснете ОК. Това е малко сложен  процес, но след рестарт вече няма да имате lock screen.

19. Липса на партициите на твърдия диск

След един от последните големи апдейти много потребители се оплакаха, че не могат да видят партициите на твърдия си диск. Всеки би си помислил, че е загубил информацията на диска си след като не може да види правилно дяловете на диска. Не се паникьосвайте! Понякога Windows разчита диска като RAW Format вместо в NTFSпри което ще имате нужда от друга програма да възстановите информацията от диска. Може да ползвате, например, EaseUs Partition Master или AOMEI Partition AssistantС десен бутон трябва да натиснтете в/у повредената партиция и да стартирате възстановяване от софтуера.

20. Да изключите рекламите в старт менюто

При стартиране на Start Menu Windows 10 обича да дава предложения за „нужни“ приложения. Ако се дразните на тази функция, то тя може да се изключи. Отивате на Settings > Personalization > Start и изключете Occasionally show suggestions в Start.

21. Да спрете Windows 10 да точи много информация през нет-а

Ако ползвате Windows 10 през таблет или мобилен телефон през 4G, то може да останете неприятно изненадани от количеството информация, които системата дърпа през интернет. Потребители често се оплакват от този проблем. За това трябва  да влезете в Settings > Network & Internet > Wi-Fi и да влезете в Advanced Options и там да изключите Metered Connection. 

22. Да настроите Cortana* да разпознава само един глас.

Една от хубавите опции на Cortana e, че може да се настрои да разпознава даден глас. По този начин тя е много по-сигурна от Siri или Google Nowкоито просто приемат разни гласови команди независимо от кой идват. Трябва да стартирате Cortana и да влезете в Notebook. Влезте в Settings и вижте дали Respond to е настроено на To me. (*за съжаление Cortana няма поддръжка в България и на български език)

23. Да настроите Windows 10 да работи на дисплеи с висока резолюция.

Под Windows работят огромен брой устройства и е напълно възможно да излязат проблеми като размазване понякога в графиката на някои дисплеи. Има 2 варианта за разрешаването им. Първия е да влезете в Control Panel > Display и там да си поиграете с настройките. На принципа проба/грешка. Всичко зависи от самия дисплей и зрителното възприятие на потребителя. Другата опция, ако това замъгляване е само при определени приложения, е да влезете в настройките на самото приложение и там да разгледате настройките от рода на Display Scaling и други.

24. Да намалите консумацията на батерия при лаптопи и таблети

Батерията е изклюително важна при лаптопи, таблети и телефони. Windows 10 върви и на трите вида устройства. Microsoft натъртва на факта, че неговия браузер Edge не хаби много батерия. В Windows 10 Microsoft са вкарали още няколко интересни опции, които пестят батерията. Има опция за всички неактивни приложения да бъдат изключени, когато не са в активен режим и не се ползват. Една от тези възможности, както вече споменахме в т. 21 е да се изключи Metered Connection. Също така може да погледнете в определен набор от настройки по захранването, които може да настроите за по-малко потребеление на батерия. Тях може да видите в Settings > System > Power & Sleep.

25. Да анализирате статуса на батерията

Понякога настройките по захранването не са достатчъни за пълна оптимизация при работата на баттерията. Windows 10 може да ви направи пордобен анализ на батерията. Трява да влезете в Command prompt Admin (влиза се в като натиснете с десен бутон в/у Start Menu). Напишете следната команда

powercfg /batteryreport /output „C:\battery_report.html 

Системата ще ви създаде файл, който ще намерите в C: (в случая), който може да ви даде информация за батерията.

Подробна информация като вид батерия, качество, колко цикли е направила, какъв заряд й остава и тн.

26. Да отваряте по-стари файлове на Office

Този проблем е все още дразнещ в Windows. Разрешаванете му е относително лесна задача. Ако виждате съобщения от рода на ‘file is corrupt and cannot be opened’ или ‘unable to start correctly’, то пак трябва да влезете Command Prompt Admin и да напишете следната команда:

icacls „%programfiles%\Microsoft Office 15“ /grant *S-1-15-2-1:(OI)(CI)RX

Това би трябвало да реши проблема. Ако проблема продължава, тогава намерете всеки един повреден файл и да му дадете с десен бутон първо Change и после Online Repair.

27. Да фиксирате Start Menu

Ако имате много приложения, то старт менюто може да стане претрупано. Microsoft са се погрижили това да стане лесно. Можете да го преоразмерявате, да добавяте/махате приложения и да правите какво ли още не с него. С десен бутон може да ги махате, може да ги влачите нагоре/надолу и тн.

28. Да сте защитени чрез Windows Store

Предпочитания начин да инсталирате приложения е през Windows Store вместо директно прези интернет пространството от знайни и незнайни страници. Така се елеминира вероятността да хванете скрит зловреден софтуер през някое приложение. Microsoft проверява абсолютно всяко приложение преди да го качи в своя магазин. През него може да купите или свалите безплатно освен програми, всякакви TV програми, филми, музика и какво ли още не на относително ниска цена.

29. Да настроите приложенията

При настройването на приложенията до какво и как да имат достъп е важен момент в Windows 10. Важно е, например, дали Facebook да има достъп до контактите ви. В Settings > Privacy отляво излиза цял списък с различни опции за системата. Във всяка една може да влезете и да коригирате какво едно прилоежение може да прави и какво не. Примерно в Camerа може да зададете кои приложения могат да ползват камерата на вашото устройство и кои не. В Location Tabs кои приложения да ползват вашето местонахождение и кои не. Всичко опира до вас.как ще си подредите нещата.

30. Да използвате Windows 10 на няколко устройства

След като имате регистриран акaунт в Microsoft (ако нямате, може да го настроите в login.live.com). Следвайки инструкциите в споментия сайт може да настроите вашия акаунт на различни устройства, които ползват Windows 10. По този начин може да ползвате настройките на браузера, bookmarks, приложения и тн. Просто във всеко устройство трябва да влезете със същия Microsoft Account и в зависимост от устройството да дадете синхронизация на акаунта.

31. Да фиксирате проблемите с Bluetooth

Ако имате проблеми с bluetooth връзката м/у устройствата, които преди това добре са се свързали и работели, то според Microsoft проблема лесно се разрешава. Трябва да влезете в Device Manager > Bluetooth и да апдейтнете драйвера. По принцип ОС би трябвало автоматично да прави апдейта. Ако пак не проработи връзката, тогава е разкачете връзката (unpair) и свържете (pair) наново устройствата.

32. Да направиш архив на Windows 10

Загубата на информация при проблем и неархивирана информация е много нещриятно нещо. За щастие архивирането с Windows 10 e лесна задача. Настройките за архив от Windows 7 са много подобни с тези на Windows 10 и се намират в Settings > Update & Security > Backup. Там има описание за стъпките и на какво устройство да правите архива (външен диск, облак и тн).

OneDrive лесно се настройва и е идеална възможност за сигурен архив на вашите важни файлове.

33. Да фиксирате проблемите с черен екран

Черният екран при Windows 10 може да значи няколко неща в зависимост дали сте се логнали в ОС или не. Ако не сте се логанли, то проверете интернет връзката или стартиратйте в Safe Mode. Ako сте се логнали и се появи черен екран, тогава разкачете всички периферни устройства и рестартирайте и влезте в Safe Mode.

Ако въпреки всичко пробелема продължава, обадете се на фирма за компютърна поддръжка или директно на Microsoft.

34. Да защитите своето PC с Windows Firewall

Microsoft в последната версия на WIndows предлага добри решения за подобряване на сигурността на вашето PC. Както вече споменахме едната опция е Windows Defender. Другата опция, на която сега ще обърнем внимание е Windows Firewall. Тази опция лесно се включва, но малко по-трудно се кофигурира. За да проверите дали Windows Firewall е включен, просто напишете в долу вдясно в търсачката до Start menu Firewall и той ще се появи. Оттук може да го включите и изключите. В Advanced Settings може да настроите силата на защита. Най-добрия начин да направите правилната настройка за вас е да фикисрате определена степен на защита и да тествате няколко дни системата.

35. Да си криптирате диска

Една от защитите с/у хакерски атаки е да си криптирате диска. Microsoft предлага добра защита чрез BitLocker. За целта трябва да сте с Windows 10 Pro (за Home версията няма BitLocker). В Control Panel трябва да влезете на Manage BitLocker (най-лесно става като напишете в търсачката до Start Menu – Bitlocker) и да включите криптирането и след тoва следвайте инструкциите, които ще ви се появат. Ако информацията ви е криптирана, хакери дори да стигнат по някакъв начин до нея, няма да могат да я ползват. Единственият недостатък е, че може да се усети забавяне при по-стари машини, но защитата на вашите данни си заслужава това.

36. При проблеми със звука

Проблемите със звука при Windows 10 идват най-вече от стари драйвери за звуковата карта. Трябва да отидете Control Panel .> Device Manager > Sound, Video And Game Controllers изберете Sound и отидете на Driver. > Update Driver. Оттам най-вероятно ще ви пренасочи към страницата на производителя, където трябва да изтеглите подходящия драйвер за Windows 10 за звука. Като инсталирате подходящия драйвер проблемите със звука би трябвало да се решат.

37. При проблеми с WiFi мрежата

Много потребители споделят, че при преминаване към Windows 10 WiFi връзката е нестабилна. Един от вариантите е да рестартирате рутера. Ако това не помогне, проверете дали драйверите за мержовата карта са апдейтнати до последна версия. Това става в Control Panel > Device Manager > Network Adapters. При проблеми с видеокамерата също проверете драйверите на видео камерата в Control Panel > Device Manager > Imaging Devices.

38. Да минмизирате всички програми с един клик

Не че това е най-големия проблем на Windows 10, но понякога това се превръща в досада. Има решение и това е да натиснете комбинация от бутони. Трябва да натиснете едновременно Microsft button + D и така всички програми ще се минимизират.

39. При проблеми на свързване с Xbox

Windows 10 e униклана ОС, която върви на огромен брой разнообразни устройства. Като започнем от компютри, таблети, телефони и стигнем до конзоли за игри. Ако не знаете как да свържете вашия Microsoft account към Xbox, не се притеснявайте. Достатъчно просто е. Първо трябва да отворите Xbox App на вашия компютър. Напишете xbox в търсачката до Start Menu. Стартирайте го и то ще започне да сканира вашата локална мрежа и да търси Xbox устройство. След като го намери, просто кликнете в/у него и процеса на свързване ще започне. След като сте свързали 2те устройства, това значи, че файлове и информация ще бъде споделена м/у вашия PC и Xbox.

40. Да сложите програми в различни дялове на диска

Ако ви е свършило мястото на даден диск, а имате и други дискове, то е възможно да преместите някои приложения от един диск на друг. Това става като влезете в Settings > System > Apps and Features и вижте на кои приложения имате активен бутон Move. При натисикане на активен бутон ще излязат опции какво може да правите. Изберете подходящата опция и Windows 10 ще свърши останалото.

Със сигурност не сме успели да покрием абсолютно всички проблеми с Windows 10. Aко имате конкретни въпроси, може да ги зададете тук или да влезете в някой от форумите на Microsoft и да потърсите решение за вашия проблем.

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »