....
Киберсигурнсот

5 IT ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА 2020!

Изминлата 2019 г. е рекордна година по отношение на финансовите загуби, които са причинени от кражба на данни. Несъмнено това е годината на рекордните глоби, (извън)съдебни споразумения и наказания наложени на компаниите. През изминалата година имаме скок и в атаките с/у облачни услуги. Тенденцията е такава, че проблемите с киберсигурноста с годините ще се увеличават.

Киберсигурноста се свежда до битка м/у киберпрестъпници и организации, чиято роля е да се противпоставят на кибер атаки. Компаниите трябва да имат проактивна позиция, да разбират същноста на киберзаплахите и постоянно да адаптират своята IT инфраструктура и стратегии в отговор на тях.

Тук ще изброим няколко тенденции (предпупреждения) касаещи киберсигурноста за настоящата 2020 г.

  1. Държавите взимат все по-сериозни мерки по отношение личните данни в интернет пространството.

Въвеждането на GDPR е важна крачка в глобален мащаб по отношение взимането на еднакви мерки спрямо третирането на личните данни на отделните субекти. Отделно от 01 Януари, 2020 влезе в сила Калифорнийския Закон за Личните Данни на Потребителите (CCPA), в който потребителите имат право да знаят каква информация събират за тях компаниите и да забраняват пордажбата й на трети страни.

  1. Потребителите ще продължат да грешат

За повече от 99% от успешните кибератаки причината е грешно поведение на потребителя. Колкото и да се развиват средствата за киберсигурност, работната култура и любопитство на човека остават най-слабата брънка във веригата на противодействие, чрез която хакерите се възползват. Кликване на интересен линк, посещение на заразен сайт, отваряне на непознат файл са само част от грешките, които правим, за да вкараме вълка в кошарата. Все повече киберпрестъпниците стават по-изобретателни и много атаки стават през големи платформи като LinkedIn, WhatsApp, чрез фалшиви профили, които зареждат заразени линкове.

  1. Навлизамв в ерата на голямата фалшификация.

С навлизането на изкуствения интелект се отварят нови възможности за фалшфициране на всичко около нас. Успешното преправяне на видео, снимки и каквото и да е съдържание в интернет има за задача да излъже и заблуди обикновения потребител. Фалшивото съдържание във видео новини, снимки може да свали правителства, да повлияе на избори, да разпали кибер войни, да повлияе на движението на акциите. Според анализи щетите, които фалшивото съдържание ще струват на компаниите са около 250 милиона USD само за 2020.

  1. Проблемите с киберсигурноста влият пряко в/у сигурноста на хората.

Обикновено всички киберпроблеми се въртят около нашия живот в интернет. Нашият живот става все повече зависим от интернет пространството. С изпозлването на Google, Facebook, Netflix ние даваме много ценна информация за нашето ежедневно поведение, за нашата комуникация с близки, пазарни интереси и др.

Отделно с въвеждането на технологии за лицево разпознаване на субекти, видеонаблюдение на нашето движение в обществото правителствата струпват огромни масиви от лични дании. Киберпрестъпниците знаят това, знаят, че правителствата имат пари за откупи и ниска кибер хигиена на защита. Което прави нашите лични данни уязвими при атака.

  1. Раздробяване на интернет

Китай е известна страна с блокиране на свобсония достъп до интернет на своите граждани. Google, Facebook, Twitter не разботят в Китай. Русия също обяви, че ще изолира своите граждани от световната мрежа.

С навлизането на все повече устройства в интернет се увеличават биполярната употреба на технологиите. От дуруга страна държавите коват закони за тяхното ограничаване. Никой не е сигурен къде ще спрат правителствата.

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

 

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »