....
images_Novini_2015_myths

5 мита относно Интернет

„Бил Гейтс ще ви плати 245$ за препращане на този имейл“, „На 31 март в полунощ интернет ще спре за 24 часа за своята годишна пролетна профилактика“, „Майкрософт разработва портативна тоалетна с интернет наречена iLoo“ и др. Звучи ли Ви познато? Това са малка частица от небивалиците, които ни заливат всеки ден по пощата. Чрез такива мейли, фалшиви новини сайтът www.howstuffworks.com подрежда 5те големи мита за Интернет.

5. Ал Гор е създател на Интернет

Тук всъщност се крият 2 мита. Първия е, че Ал Гор е създател на Интернет, а втория, че Ал Гор някога е птретендирал за това. През 1999 г. Ал Гор в свое интервю по повод кандидат-президентска кампания казва: „Като член на Конгреса съм правил постъпки за създаване на Интернет. Предприех редица иниацитиви за разпространение на Интернет особено в училища. Според мен това би дало голямо икономическо предимство за страната“. Странно на пръв поглед изразяване от човек далеч от технологиите. Няколко дни по-късно журналист (Declan MacCullagh) преиначава думите и пише, че Ал Гор е създал интернет и тази история избухва в обществото. Ал Гор и неговите приближени опровергават на много места тези твърдения, но тази заблуда остава сред много хора в обществото и до днес.

4. Вашият интернет доставчик Ви следи.

Всяка Ваша заявка, всеки Ваш имейл минава през рутерите на Вашия интернет доставчик, за да се свържете към световната мрежа. Логично при много потребители да възникне въпроса дали Вашия интернет доставчик не следи Вашите мейли, Вашата информация, която обменяте в мрежата. Истината е, че дори да може да го прави теоретично, то едва ли има потенциала, парите, времето и желанието да събира тази информация. Провайдерите не запазват историята на сърфиране на своите клинети, нито мейлите, защото това би било доста скъпо. Скоро излезе изискване на ЕК провайдерите на интернет да пазят имейл логовете на своите потребители в период до 2 години. Т.е да се знае кой с кого си е обменял мейли без да се запазва съдържанието на мейл-а. Друг е въпроса, че има много IT фирми, които се занимават с поведенчески маркетинг като събират информация, чрез бисквитките, които се записват в браузерите на потребителите. Информацията, която събират не е свързана с IP адреса на потребителя, а с неговите навици в интернет. Според големите фирми информацията не е лична. Малко спорен е въпроса!

3. Интернетът гъмжи от сексуални хищници

Много родители се притесняват тяхното дете да не пострада емоционално, психологически и физически. Правят всичко възможно да предпазят децата си от такива вреди. Оказва се, че Интернет не създава нов вид сексуални престъпници, а по-скоро е средство такива престъпници да постигнат целите си. Водещи анализатори по темата съветват родителите не да забраняват на децата си социалните медии като Facebook, а да обърнат внимание на здравословните връзки и взаимоотношения с околните. Да ги учат на правилна ценностна система, за да могат да избягват тези връзки онлайн или офлайн.

2. Всичко, което пише в интернет е истина

Интернет направи революция в общуването м/у хората. Според Google в момента има над един трилион сайтове, в които всеки може да напише каквото си иска. Друг е въпроса това дали отговаря на истината. С прост набор от правила всеки може да отсее сайтовете, на които може да се има доверие. Първо трябва да видите името на сайта, дали завършва на .edu, .org. Какво пише в самия URL. Второ – самия материал, мойто четете е статия, информация, има ли име под нея, кой е автора, цитат от друг изтчоник ли е, дата на публикуване? Ако има, потърсете името на автора в Интернет, за да видите дали има нужните експертни познания от други статии. Ако не намерите подобна информация, разгледайте сайта дали той не е с търговска насоченост. Според учени от Унивеститтеа Бъркли всяка една информация в интернет трябва да я третирате със „здравословен скептицизъм“ и да проверявате  нейната достоверност, както подлагате информацията от друг тип медии, списания, книги и тн.

1. Интернет ще Ви направи богати

Не трябва да вярвате на спам съобщения, които Ви заливат всеки ден от типа на  „Как да правите по 50 000$ на ден?“ Не трябва да вярвате. Наистина има предприемачи, хора с визия, които са станали супер богати покрай Интернет. Истината е, че от бизнес гледна точка Интернет е възможност, но не правило за увеличние на Вашия бизнес или брой клиенти. Ефективният онлайн маркетинг е сложно нещо. Изисква интелигентна СЕО, често пъти комбинирано със скъпа офлайн реклама,  Няма ясна формула, която да гарантира онлайн бизнес успех. Може да имате милиони посетители във Вашия сайт, но не е гаранция, че някой ще купи Вашия продукт. Повечето онлайн бизнеси успяват или се провалят поради същите причини, които успяват или провалят офлайн бинзнесите. Качеството на продукта и услугата е най-важното следвано от Вашите взаимоотнoшeния със служителите, партньори и клиенти.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »