....
images_Novini_2015_android-m

6 ТАЙНИ КАК ДА НАПРАВИТЕ ПО-ДОБРО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ANDROID

Има няколко причини защо трябва да правите приложения за AndroidЗа 2015 г. Google Play е най-големия магазин за приложения на мобилни устройства с около 1,6 млн. приложения. На второ място е AppStore на Apple с около 1,5 млн. приложения. Следват 3 по-малки магазина: на Amazon с 400 000 приложения, на Win Phone с 340 000 приложения и Blackberry App Store с приблизително 130 000 приложения.

 

С появата на Интернет на нещата (IoT – Internet of Things) Android не е вече нещо само за телефони и таблети. Android е на часовника на вашата китка, той е в телевизора във вашата гостна, управлява колата ви и къде ли още не. Така, че стои въпроса как да бъдете част от тази непрекъснато разрастваща се платформа с направата на първото си приложение. Сайтът http://thenextweb.com предлага 6 тайни, които трябва да знаете преди да се заемете с тази работа.

1. Трябва да разберете пазара на Android

Независимо, че Google има повече потребители, то потребителите на iOS са 4 пъти по-активни в харченето на пари от тези на Google. Според някои анализатори това се дължи на факта, че огромна част от потребителите на Android са в развиващите се пазари, които имат ограничени финансови възможности. Това значи, че трудно може да изкарате пари, ако вашето приложение е платено. За изкарването на пари от него може да ползвате някои други варианти като: freemium model, in-app advertising, affiliate programs и др.

Един важен фактор трябва да вземете под внимание и това е къде е разположена географски вашата таргет група. Според AppAnnie приходите от приложения в AppStore идват от различни източници в зависимост от държавата.

Подробен анализ от изследването може да изтеглите от този сайт.

Според друго изследване на Vision Mobile за 3то тримесечие на 2015 г. около 51% от девелоперите на приложения са под т. нар линия на бедността (имат приходи под 500$ на месец генерирани от приложения). Това е така, защото разчитат най-вече на платени приложения и in-app реклами. Това изследване продължава с факта, че приходите идват основно от frееmium бизнес моделa и непрекъснато нарастват. Стратегията с реклами (in-app) би бил успешен, ако самия разработчик на приложенията е вече познат на потенциалната публика и тя е ангажирана към тях за дълго време.

Друго нещо, което трябва да знаете са 20те рекламни мрежи, чрез които може да рекламирате вашите приложения. Това ще ви помогне да създадете стандарт и маркетинг стратегия как да генерирате приходи от вашето приложение.

Друга възможност е CPI (Cost Per install) или affiliate програма. Те са подходящи повече за реални стоки и услуги. При първия вариант се получава комисионна за всяка инсталация на даден софтуер, а чрез affiliate програма комисионна се получава от продажбата на реални стоки. Как работят всъщнсот. Ако правите някакво безплатно туристическо приложение, например, може да вградите модул (CPI) за продажба на авио билети или коли под наем на друга компания в него. Накрая може да се окаже, че от този модул получавате много по-големи приходи чрез системите pay per click или pay per imression от приходите от in-app рекламите. Тук може да се запознаете с някои от най-големите CPI мрежи.

2. Запознайте се внимателно с дизайна подходящ за Android

Често срещана грешка при много разработчици е директното копиране на дизайна на приложенията за iOS към тези за Android. Това е често се среща особено при разработчици, които правят приложения за много мобилни платформи. Тук може да получите повече информация за дизайна на Android приложенията.

3. Приложенията трябва да имат интуитивен дизайн дори за технически най-неграмотната част от потребителите.

Най-лесно е да попитате най-неграмотните в техническо отношение приятели и роднини да разгледат вашето приложение и да изкажат мнение за него. Ако те разберат как работи, то шансовете да се приеме добре от потенциалнта аудитория са големи. Тук може да видите няколко съвета как да направите по-интуитивно приложение. Например няма нужда да измисляте колелото, а да ползвате общоприети образци (като червения цвят е за грешка, стрелката сочеща надясно – за препращане, зъбчато колело – за настройки и др.) Направете го опростено за ползване. Колкото повече модули, бутони добавяте, толкова повече се объркват потребителите.

4. Свържете вашите приложения със социалните мрежи.

Важен момент потребителите на вашите приложения е да могат да споделят това, което правят с вашето приложение в социалните мрежи. Ако правите приложение за тичане, изгаряне на калории, каране на велосипед и др., то споделянето на постигнатите резултати от потребителите на приложението в социалните мрежи може да доведе до състезателно начало и така то да се свали от техния кръг приятели.

Свързането на вашето приложение към социалните мрежи е силен безплатен маркетинг ход.

5. Тествайте отново и отново

Никога във вашата кариера на разработчик не пускайте приложение без да е тествано. Като разработчикът НЕ е човека, който да го тества. Препоръчва се да се тества с Alpha & Beta TestAlpha теста представлява тест от вашите колеги, обикновено и те разработчици на Android. Шансът да намерят грешки и да ви дадат добри препоръчки е огромен. След като експертите са си казали думата, не значи, че трябва да спрете дотук. В крайна сметка вие правите приложение за обикновените хора, а не за професионални програмисти.

Beta тестовете обхващат голям кръг потребители. Делят се на два вида Open Beta & Closed Beta testers. Open Beta тестери са всеки, който има желание да изтегли от линк и да тества вашето приложение като даде обратно мнение за него. Closed Beta тестерите са потребители подбрани в затворена група, които получават, тестват и дават обратен отговор за вашето приложение.

Хубавото е, че чрез Google’s Developer Console може даправите всичко това.

6. Презентирайте вашето приложение.

Вашето приложение, колкото и да е добро няма автоматично да отиде в топ класациите по сваляне и търсене. Без солиден маркетинг план за него никой няма да знае какво е вашето приложение, какво и как прави. За нещастие голяма част от разработчиците полагат огромни усилия да създадат добро приложение и никакви маркетинг усилия да го наложат на пазара, а това е рецепта за бедност.

Изследване показва, че само 19% от разработчици, които не разчитат на маркетинг стратегии за налагане на своите приложения изкарват над 5000$ на месец от него. Този процент скача на 36%, когато самите разработчици влагат средства и усилия за маркетиране на своите приложения.

Ако сте готови да вложите усилия в маркетинг стратегия, то е хубаво да разгледате този наръчник за маркетинг на мобилни приложения или да ползвате някой от следните безплатни маркетинг методи.

 

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »