....
phone protection

7 ПРЕПОРЪКИ ДА ЗАЩИТИТЕ ВАШИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ НА ТЕЛЕФОНА П/В КРАЖБА

Експерти за защита на личните данни дават 7 препоръки, с които можете да защитите важната информация на Вашия телефон.

Вярвате ли на приложенията във Вашия телефон? Изследователи са отделили повече от 1000 приложения, които продължават да събират информация от Вашия телефон дори при условие, че вие сте отказали да дадате такова позволение за това. Тези приложения събират данни за локацията, за телефона и др. без знанието и позволението на собственика. Доста неприятно особено, ако се вземе предвид личните данни, които държите на телефона си като конаткти, дати, пароли, инфо за кредитна карта, локация и тн. + снимки на близките ви.

Всъщност няма начин да разберете дали едно приложение продължава да събира данни от Вашия телефон (респективно за Вас) дори, когато откажете разрешение. Едно „добро“ приложение днес, може да стане „лошо“ утре, ако компанията зад това приложение е продадена, например!

Ето защо ще се опитаме да опишем няколко ценни съвети, които експертите дават като препоръка за защита на вашите данни, когато ползвате различни приложения на телефона.

  1. Ползвайте мениджър за пароли.

Най-добрите пароли всъщност са слуайна поредица от символи, знаци, числа. Подредени в разбъркан ред намаляват възможноста да бъдат разбити. Лошото е, че тези сложни пароли са трудни за помнене. Ето защо това е мястото, където мениджъра за пароли идва в помощ. Избягвайте ползването на една и съща парола и потребителско има на различни места. Ползвайки мендижър за пароли вие може да имате сложна и трудна за разбиване парола на всеки един акаунт. Някои от тези мениджъри могат да генерират пароли, също така да пазят история на паролите за всеки един Ваш акаунт или приложение.

Как да изберете по-добра парола?

  1. Използвайте VPN при обществени WiFi мрежи

Ако се свържете към обществена WiFi мрежа вместо да ползвате вашите мобилни данни към оператора, то най-добре да ползвате VPN услуга. VPN предпазва вашата връзка да бъде прихваната и данните, които се обменят по нея откраднати от недоброжелателно лице, което се е свързало към същата WiFi мрежа. Когато търсите приложения за VPN в Google Play или AppStore, внимателно трябва да ги проучите. Особено внимание обърнете на условита за ползване, т.е. дали няма да събират данни от вас, които да предоставят на 3ти страни.

  1. Обръщайте внимание на настройките на всяко приложение.

Когато инсталирате някое приложение на Вашия телефон, особено внимание обръщайте на настройките. Ако инсталирате „Калкулатор“, например, задайте си въпроса защо това приложение „Калкулатор“ трябва да има достъп до вашите контакти или галерия!!! Приложение, което няма нужда да има достъп до вашите данни, за да работи, а в същото време иска такова разрешение трябва да ви бъде сигнална лампа! Обърнете внимание как се държи телефона след като сте източили дадено приложение. Ако батерията пада по-бързо от обикновено, също трябва да ви бъде сигнал за нещо нередно. Немската фирма за киберсигурност Sophos публикува списък с 22 приложения, които изтощават Вашата батерия и достъпват важна информация на Вашия телефон.

  1. Проучете приложението или компанията

Преди инсталирането на каквото и да е приложение на вашия телефон е хубаво да направите една проверка на него или компанията, която го разработва. Едно бързо търсене в Google като напишете името на приложението/фирмата + data scandal, scam, data leakage или нещо от рода. Резултатите от търсенето ще насочат вашето решение в посока дали да инсталирате или не дадено приложение.

  1. Ограничете вашето представяне в социалните мрежи

Прекаленото представяне на лични данни в социалните мрежи поставя в опасност личния в живот. Дори да присъствате в профила на някой познат, а не директно, то маркетинг фирмите могат да съставят „сенчест профил“ за Вас с Вашите предпочатния, религиозна, политическа отдаденост, лични данни и тн. Ето защо не споделяйте лична информация на тези платформи, неависимо, че те Ви подканят да го правите. Колкото повече лична информация споделяте, толкова по-точен профил ще направят за Вас, с който да Ви бомбадират с подходящи са Вас реклами.

  1. Ползвайте най-новите дефиниции на вашия софтуер (най-нов update)

Най-новите дефиниции на вашия софтуер, които компаниите пускат през определен период от време често пъти са свързани с фиксиране на проблеми и дупки в сигурноста на телефона. Апдейтът всъщност е ваксината за вашия телефон. Методите за пробиване на вашия телефон от престъпници непрекъснато се развиват, ето защо защитата също трябва да се развива.

  1. Инсталирайте приложения само от Google Play & App Store

Дори там не всички приложения са на 100% сигурни, но експертите препоръчват да се инсталират приложения само оттам, а не от случайни източници. Приложенията в тези 2 магазина са минали определен брой проверки и са покрили определени стандарти за сигурност. Инсталирането на приложение от съмнителен източник увеличава възможноста да заразите вашия телефон със зловереден, криптиращ, шпионски и друг софтуер. Избягвайте инсталирането на приложения без никакви ревюта или високо-оценени, но без ревю. Всъщност приложения с много и разнообразни ревюта са за предпочитане. Чрез тях можете да съставите мнение за желаното от вас приложение.

За повече въпроси се обърнете към вашата компютърна поддръжка или към нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »