....
10 начина как да използвате ChatGPT във вашето всекидневие

10 начина как да използвате ChatGPT във вашето всекидневие

ChatGPT къде може и къде не?

Напоследък има истерия на тема изкуствен интелект (ИИ). Ако сте си задавали въпроса за какво може да послужи ИИ във вашето ежедневие, то трябва да знаете, че не сте единствени, които си задават този въпрос.

Това, което трябва да знаете къде е удачно и къде не е да ползвате ИИ. В кои задачи е добър и в кои не е препоръчително да се ползва. Основно правило е да му отстъпвате да изпълнява дребни задачи, в които ще избегнете взимането на непрактични решения. Трябва да се стремите ИИ да прави живота ви по-лесен, не по-напрегнат.

Не трябва да се доверявате на ИИ за задачи, които са важни за вас и вашата кариера. Да напише важен имейл до вашия шеф, да вземе вместо вас важно решение във вашата работа. ИИ може да бъде полезен в ранните етапи на даден проект. Не е удачно да ползвате ИИ твърде лични неща във вашия живот.

Но както вече писахме има неща, в които ИИ може да бъде доста полезен.

  1. Да избере подарък вместо вас

За хора, които избора на подарък за даден повод е кошмар, ChatGPT  може да даде списък от идеи, които да помогнат. Трябва да напишете „Подарък за мъж, който обича градинарство“, например, и ChatGPT ще даде доста свежи предложения. ИИ ни превъзхожда в генерирането на идеи в моменти, които ние се сблъскваме в стена. ИИ ни дава списък, но ние решаваме какво.

  1. Отговор на глупави въпроси

ChatGPT може да бъде много изчерпателен в отговор на въпроси, които понякога се притесняваме да зададем на други хора, защото ги смятаме за тъпи. ИИ може да отговори много по-бързо на тях от времето, което ще прекараме в Google да си изясним някои неща.

  1. Подпомага проекти в работата.

Понякога се чудим просто откъде да започнем дадена задача в работата. ИИ може да бъде много полезен да даде отправна точка за стартиране. Просто трябва да напишете в/у какво работите и ChatGPT може да даде варианти, в/у които да помислите. Тук идва вашата човешка гледна точка кое да изберете. Третирайте ИИ като асистент, а вие бъдете шефа. Това правило е валидно за всички точки.

  1. Да планира срещи с ваш близък

Ако не си падате романтик, ChatGPT може да ви планира среща с ваш възлюбен. ИИ може да излезе с доста свежи идеи за среща, за които не сте помислили изобщо. Просто трябва да споделите на ChatGPT какво харесвате да правите заедно и да го оставите да предложи.

  1. Да обобщи съдържание, за което нямате време

Животът ни залива с всякакво съдържание, което често пъти нямаме време да изслушаме, прочетем или изгледаме. ChatGPT може бъде полезен за няколко часов подкаст, за който нямате възможност да чуете. Можете да попитате ИИ просто за какво става въпрос или какво дискутират участниците в еди-кой си подкаст, интервю и др. Ако прецизирате въпросите си ChatGPT може да ви маркира времевите интервали в даден подкаст за темите, които ви интересуват.

  1. Идеи за вечеря

Понякога прибирайки се вечер освен празен стомах главата също може да е празна от идеи за вечеря. Да не е удобен момента да поръчвате храна отвън. ChatGPT е много полезен в предложенията какво да сготвите набързо с яйца, масло, картофи и майонеза, например. Или това, което имате във вашия хладилник като продукти.  Просто избройте продуктите и ИИ ще ви даде готови рецепти. Ще ви даде подробни инструкции как и колко дълго да сготвите.

  1. Лични планове за тренировка

Не всички имат възможност да тренират с персонален фитнес инструктор. С помощта на ИИ може да изготвите пресонален подробен план за тренировки, с който да постигнете набелязаните цели. Най-трудното е да започнете режим, който да спазвате.

  1. Да даде съвет на приятел в трудна ситуация

Въпреки, че ChatGPT не замества психотерапевта или истинския приятел, в някои ситуации може да бъде много полезен. Ако ваш приятел ви потърси за съвет, винаги може да попитате ИИ за съвет. Не е задъжително да следвате сляпо съветите, но едно второ мнение е винаги добре дошло.

  1. ChatGPT – професионален коуч

Ако искате кариера и ви е трудно да намерите ментор или професионален коуч, ChatGPT предлага добро решение на проблема. Ако искате да разширите вашия кръг от познати в определена област, то ИИ може да даде препоръки за стъпки как да постигнете това. Не е идеалния коуч, но по-добре от нищо, нали?

  1. Помощник за личните проекти.

За проектите в работата вече споменахме. Но ИИ може много да ви помогне за някои лични неща, за които мечтаете, но не знаете от къде започнете и за това само мечтаете. Искате да си направите домашна бира, например. Попитайте ChatGPT и той ще ви подготви стъпките от къде да започнете.

Отново ще припоменим, че най-добре е да се отнасяте към ChatGPT като с личен асистент. Той да дава предложенията, вие да взимате решенията.

За повече информация се свържете с Вашата компютърна поддръжка или с нас.

От екип на „ЛИП Трейд“ ООД

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »