....
liptrade logo2

Google патентова контактни лещи, които събират информация от ириса

Googleопределено има интерес към контактните лещи – компанията вече извърши множество изследвания по тяхното използване в здравни приложения, а сега патентова технология, която използвалещите като начин за идентификация.

Новият патент описва лещи, които покриват част или целия ирис на окото и един или повече светлинни сензори, които са вградени в повърхността на лещите. Сензорите събират отразената от ириса светлина и така сглобяват изображение, което след това се сравнява с изображение на същия ирис, което се пази на компютър. Ако двете съвпаднат, това може да позволи на носещия лещите човекда получи достъп до секретна информацияили пък да отвори заключена врата.
Патентът не дава особени подробности за приложението на технологията, но е логично да предположим, че лещите могат да се използват забиометрична идентификацияв различни технологии и ситуации.
Google има планове да създаде умни контактни лещи, които да измерват нивото на кръвната захар при пациенти с диабет. При тях между двата слоя материал, който изгражда лещите, се вграждат миниатюрни чипове, които събират информация за захарта от течностите в тялото. Тези лещи могат да отчитат нивото ѝ веднъж на всяка секунда.
Миналото лято Google обяви, че ще разработва умни лещи в партньорство с фармацевтичната компанияNovartis.


Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »