....
liptrade logo2

Kaspersky: Не плащайте откуп за криптираните ви данни

Рансъмуер заплахите продължават да тровят живота на интернет потребителите. Решение на проблема няма и надали ще има в скоро време. Единственият сигурен начин да се избегне щетата, нанесена от криптовирусните заплахи е честото архивиране на данни. А ако потребителят няма изготвен архив? Трябва да плаща откуп, за да получи достъп до информацията си пак, нали? Не и според хората от Kaspersky Lab. Според тях плащането не е изход. Това, което трябва да се направи е единствено да се информират властите за това.

Според изследване, проведено от американския клон на компанията 20% от жертвите на рансъмуер атаки, така и не са получили декриптиращ ключ, макар и да са платили искания откуп. Освен това, в глобален план повече от една трета (36%) са избрали именно плащането на пари на киберпрестъпниците. Почти всеки пети (17%) интернет потребител се е сблъскал с рансъмуер атака, като шест процента от тях са се оказали със заключени файлове. Независимо обаче от разпространението на този тип заплахи, почти една трета (24%) от интернет потребителите не са наясно със заплахата от рансъмуер атаките.

„Ние призоваваме всички жертви на рансъмуер заплахи, независимо дали говорим за единични потребители или организации, да не плащат исканите от тях суми„, споделя Андрей Мочола от Kaspersky Lab. „Ако го направите, вие подкрепяте криминалния бизнес и както показва и изследването ни, няма гаранция, че плащайки откупа, вие ще получите достъп до криптираната ви информация“. Това, което е важно, според него е засегнатата страна да алармира своевременно органите.

Прочети повече

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »