....
Tech1

Няколко интересни факти от техниката, които вашите приятели може би не знаят!

Наближават Коледните и Новогодишните празници. Това значи дъъъълги вечери около масата с приятели на сладък разговор. Ако темата се завърти към техниката, то редакторите от www.t3.com изброяват няколка факта, с които може да впечатлите вашите приятели.

1. Първият iPhone няма AppStore

Днес е невъзможно да си представим смартфон без Facebook или SnapChat. Не така е било през 2007, когато излиза първия iPhone. В него няма AppStore. Всички приложения, които са инсталирани на телефона са разработени и собственост на Apple. Следващата година вече излиза AppStore заедно с 3G. По-късно през същата година е пуснат Android Market и останалото е история. Към момента в AppStore има около 1,4 млн. приложения.

2. Средно запазваме и ползваме 1 на всеки 10 свалени приложения.

Трудно е за разработчиците на приложения. Оказва се, че в дългосрочен план потребителите на телефонните приложения изтриват около 90% от свалените и инсталирани приложения от своя телефон. Това значи, че създаването на истински хит е много, много трудна задача и изисква страшно много разбота и промотиране.

3. Около 205 млрд. имейла се се изпращат всеки ден.

Според последни проучвания, всеки ден се изпращат и получават около 205 млрд. имейла всеки ден. Имейлът прави революция в начина на комуникация между хората. Бързо, лесно и безплатно! Лесно ли казах? Управлението на inbox папката си остава истинско предизвикателство за повечето потребители.

4. Apple & Microsoft някога са били партньори

Няма особена любов между двете компании днес. Не така е било в началото на 80те години на 20 в. Тогава излизат едни от първите компютри на Apple като Microsoft пише много програми за тях. Когато обаче излиза графичната среда на ОС на двете компании (днес познати като MacOS и Windows) започва истинската конкуренция.

5. Продажбите на цифрова музика току-що задмина физическите продажби

iPod-a е пуснат още през 2001 г. Spotify – през 2008 г., но чак сега продажбите от iTunes, Spotify и др. източници на музика са задминали физическите такива на CD или на винилов носител. (6,95 млрд. $ с/у 6,82 млрд $, ако се чудите за приблизителния обем продажби). Kaто цяло има спад в тази индустрия. В момента приходите от нея са само 37% от тези през 1999 г., когато е имало бум на продажби на CD.

6. Amazon избира своето име, защото „A“ е първа буква в азбуката.

Първоначалната идея на Джеф Безос е била компанията да се казва Cadabra (произлиза от Abracadabra). Има 2 важни причини, които накарали Джеф Безос да смени името. Първата била, че по произнасяне думата била много близка до cadaver – труп. 2та причина била чисто техническа. Една от най-известните търсачки по това време yahoo.com сортирала резултатите на търсене не по релевантност (както сегашната Google), a по азбучен ред!!! Т.е. тези започващи с А излизат преди тези с Б, например!

7. Първият уеб браузер се наричал World Wide Web

WWW

Много е трудно да се определи точната дата на създаване на интернет, защото много трудно може да дефинираме какво имаме предвид под Интернет. Ако сметнем, че Интернет е „посещение на определни страници чрез програма наречена браузер, то за негов баща може да назовем Тим Бърнърс Лий. Той създава първия браузер като го нарича World Wide Web (по-късно Nexus). В отделни прозорци излизали снимки и файлове и най-интересното е, че е можело да се редактират от всеки.

8. Най-мощният компютър в света е в Китай

Tianhe-2 или по-известен като TH-2 е разпположен в Националния Суперкомпютър Център в Гунаджоу, Китай. Специално разработен от екип от 1300 учени и инженери. Той може да прави 33,86 квадрилиона (10 на 15 степен) операции в секунда. Това е около 5000 пъти повече от най-мощния потребителски лаптоп, който може да се поръча към днешна дата. Въпреки тези стряскащи цифри, много трудно се пише софтуер за този компютър.

9. Около 300 часа видео се качва всяка минута в YouTube

Не е  никак лесна задача за инженерите на Google управляват най-големия и известен сайт за видео споделяне. Качването на толкова много видео изисква страшно много пространство и процесорно време. Хубаво се качва толкова видео, а има ли кой да го изгледа?

10. iPhone е кокошката, която снася златни яйца.

Както знаем iPhone е доста успешен продукт. А знаете ли всъщност колко? Последното тримесечие продажбите на iPhone са донесли 51,5 млрд. $ на Apple повече отколкото са годишните приходи на Google – 18,78 млрд. $, Microsoft – 20,4 млрд. $, Facebook – 4,5 млрд. $. Сега вече знаете за како става на въпрос! 🙂

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »