....
liptrade logo2

TSMC представи своите първи чипове с 10 нанометров технологичен процес

По време на конференцията Design Automation Conference компанията TSMC съобщи, че е произвела своите първи чипове с 10 нанометров технологичен процес.Засега това са прототипи, но веднага след тях започва пилотното производство на първите партиди, което трябва да стартира през втората половина на 2016 година.Първите серии от тези чипове ще бъдат оптимизирани към по-ниска консумация на електрическа енергия, а не за по-високи тактови честоти.

Първият тестов чип е процесорътARM Cortex-A57, а самият технологичен процес се наричаCLN10FF+. В сравнение с 16 нанометровия FinFET+ технологичен процес, той позволява разполагането на 110% повече транзистори на една и съща площ. С помощта на новата технология е възможно увеличаване на тактовата честота с 20% при същата консумация на електрическа енергия или намаляване на консумацията с 40% при запазване на същата тактова честота.

Първите 10 нанометрови чипове ще се произвеждат в завода Fab 15. Това ще продължи до края на тази година, а през 2016 година TSMC възнамерява да построи нов завод, специално предназначен за серийното производство на 10 нанометрови процесори.

Един от основните клиенти на новата технология е Apple. Конкурент на TSMC в областта на 10 nm чипове за мобилна електроника е Samsung.Вижте повече:

Антивирусен софтуер
IT съвети за поддръжка на компютри и техника

ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР ЛИ Е АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР WINDOWS DEFENDER?

Достатъчно добър ли е вградения в Windows антивирусен софтуер? Купили сте нов компютър. Подготвили сте го за работа и веднага възниква въпроса какъв антивирусен софтуер

Прочетете повече »